Smile
Terug naar hoofdmenu

Governance, Risk & Compliance

Risicomanagement staat sterk in de belangstelling. Niet alleen wordt het ‘risicogestuurd denken’ expliciet genoemd in diverse normenkaders, ook in andere vakgebieden wordt het nut en de noodzaak van risicogestuurd denken steeds duidelijker.

Logisch dus dat veel organisaties op zoek zijn naar manieren om integraal te werken aan risicomanagement en (meer) compliance.

Governance, Risk & Compliance

Agile risicomanagement wint rap aan populariteit

Het proactief initiëren, implementeren én borgen van (verbeter)maatregelen vormt daarbij de grootste uitdaging. De traditionele 'ivoren toren' aanpak voldoet niet meer. Agile risicomanagement wint rap aan populariteit: het blijkt de methode om de werkvloer intrinsiek te motiveren.

Verbind jij het risicomanagement proces al met interne audits via self-assessments? Vraag je pro-actief om feedback van alle stakeholders: intern én extern? En maak je de link tussen deze feedback en (falende) maatregelen om inzicht te krijgen in wat beter kan?

Al vele duizenden gebruikers zetten met Smile elke dag opnieuw de stap naar minder risico's en meer kansen. Ook jou helpen we graag bij dit continue proces!

Vraag een online demo aan!

Integraal werken aan risicomanagement

Smile gelooft dat risicomanagement het allerbeste bijdraagt in een organisatie als het thema integraal wordt aangepakt. Een risicomanager die vanuit dit vertrekpunt werkt, vertrouwt op de kracht van de werkvloer en betrekt hen bij het proces van risicomanagement. Van het identificeren en analyseren van risico’s tot het doorvoeren van controls en van het borgen en auditen van deze controls tot het alert zijn op (nieuwe) signalen: door het integraal toepassen van risicomanagement wordt aan alles gedacht.

De slimme software tools van Smile bieden jou als risicomanager de structuur die nodig is voor deze integrale aanpak. Ze helpen je tijd besparen en betrekken de werkvloer op positieve wijze. Dat geeft jou ruimte om te groeien van troubleshooter naar ‘verbetercoach’. Zo wordt jouw job nog leuker!

Ontdek onze tools

 

Trends rondom Governance, Risk & Compliance

Ontdek of onze visie bij jou past

Integreer risicosturing via digitalisering in bestaande processen

De overlap tussen risicomanagement en andere vakgebieden wordt steeds duidelijker. Kwaliteitsmanagement, veiligheidsmanagement, klachtenmanagement, incidentmanagement en auditbeheer: deze vakgebieden bewegen flink naar elkaar toe. Wij geloven dat dit zich nog verder zal doorzetten en dat we gaan uitkomen bij waar het in de kern om gaat: risicosturing via digitalisering integreren in de bestaande processen en procedures die geen waarde (meer) toevoegen verwijderen. De nieuwe ISO-9001 biedt hiervoor alle ruimte.

Vertaal risico’s en maatregelen naar online self-assessments

‘Wat iemand niet weet, kan hij ook niet toepassen’. Dat is waarom self-assessment zo’n krachtig verbeterinstrument zijn. Steeds meer organisaties vertalen ondoorzichtige maatregelen daarom naar toegankelijke online vragensets. Met periodieke self-assessments worden zo steekproeven uitgevoerd als onderdeel van het dagelijks werk. Dat scheelt tijd en zorgt automatisch voor meer bewustwording met een positief effect op de verbeterinspanning. Werken aan risico’s hoeft niet moeilijk te zijn.

Zoek de feedback op

Door incidenten, klachten en andere afwijkingen te koppelen aan (falende) maatregelen krijgt je inzicht in wat beter kan. Een positief neveneffect is dat de werkvloer bij het melden al risicogestuurd leert denken. Ook kunnen (falende) maatregelen hierdoor met behulp van praktijkvoorbeelden in een team worden besproken; deze ervaringen kunnen vervolgens weer op beleidsniveau worden meegenomen. Zo ontstaat een ware feedbackloop en werk je elke dag vanzelf aan minder risico en meer governance en compliance.

Denk niet in risico’s maar in kansen

Risicomanagement is uiterst krachtig wapen om positief te verbeteren. Helaas wordt dit nog niet altijd herkend. Dat is niet zo gek: het is een vakgebied dat bedoeld is om te wijzen op wat er niet goed gaat. Maar het tij is aan het keren. Er wordt steeds vaker vanuit strategisch perspectief gewerkt. Door risicomanagement te koppelen aan de bedrijfsdoelen, kun je je gaan richten op de kansen Je hebt een doel voor ogen, alleen staan er zaken in de weg. Daar ga je als organisatie mee aan de slag. Als risicomanagers zich daarbij opstellen als coach om de werkvloer te empoweren, boor je een flink verbeterpotentieel aan dat doelgericht te werk kan gaan. Kansmanagement dus!