Smile
Terug naar hoofdmenu
Terug naar het overzicht

Wanneer je bijvoorbeeld persoonsgegevens van iemand noteert, staat er meestal dat je je e-mailadres en telefoonnummer in moet voeren.

Dit zijn verplichte velden, terwijl je meestal maar één van deze twee gegevens nodig hebt om contact op te nemen, en niet per se allebei.

De nieuwe conditionele verplichtheid functie schakelt automatisch terug naar één verplicht veld als één van de twee wordt ingevuld. Ook maakt dit het mogelijk om tussendoor op te slaan en later verder te gaan met het invoeren van velden.

Snel werken

Zo kun je alvast een contactpersoon aanmaken met een e-mailadres, en later een telefoonnummer of andere gegevens toevoegen. Je bent ook sneller klaar omdat je niet eerst alle verplichte velden in hoeft te vullen voor je het invulformulier kan afsluiten of opslaan. Dat is wel zo praktisch.

Conditionele verplichtheid kan ook ingesteld worden als gevolg van een bepaald antwoord. Beantwoord je de vraag ‘correspondentievoorkeur’ met ‘e-mail’, dan wordt het veld e-mail verplicht, en het veld telefoonnummer niet. Dit is natuurlijk toepasbaar op diverse situaties.

In bovenstaand screenshot is het veld email verplicht gemaakt als gevolg van de keuze voor email bij correspondentie.

Een andere vorm van conditionele verplichtheid is het uitzetten van verplichte velden in formulieren. Dat kan door een vinkje te zetten bij ‘Help’. Hieronder zie je dat de verplichte velden vervolgens uitstaan. Zo kun je tussendoor opslaan zonder een foutmelding te krijgen omdat de verplichte velden niet ingevuld zijn.

Bovenstaand de oude situatie, onder de nieuwe situatie met conditionele verplichtheid

Aan de slag met conditionele verplichtheid

Wil je gebruik maken van deze nieuwe functionaliteit in jouw Smile applicatie? Neem contact op met Smile services om de benodigde update en configuratie aanpassingen te bespreken!