Smile
Terug naar hoofdmenu
Terug naar het overzicht

De ivoren toren aanpak werkt niet meer – go agile!

Risicomanagement staat sterk in de belangstelling. In diverse normenkaders wordt ‘risico gestuurd denken’ expliciet genoemd. Dankzij de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) wordt ook onze bewustwording t.a.v. data privacy flink aangejaagd.

Het proactief initiëren, implementeren en borgen van maatregelen en verbeteringen vormt een grote uitdaging voor organisaties, evenals bewustwording en inzicht in belangrijke risico’s rondom data privacy. We blijken zo zwak als de zwakste schakel op de werkvloer en de traditionele ‘ivoren toren’ aanpak voor risicomanagement voldoet niet meer. Logisch dus dat veel organisaties op zoek zijn naar manieren om integraal te werken aan (meer) compliance.

Agile risicomanagement

Agile risicomanagement biedt uitkomst en wint rap aan populariteit: het blijkt dé methode om de werkvloer intrinsiek te motiveren. De methode staat garant voor meer transparantie en inzicht, waardoor de bewustwording groeit. En dat is misschien wel de belangrijkste stap naar verbetering.

Agile risicomanagement bestaat uit 4 stappen:

1.      Vertaal risico’s en maatregelen naar self-assessments

‘Wat iemand niet weet, kan hij ook niet toepassen.’ Dat is waarom self-assessments een zeer krachtig verbeterinstrument zijn. Steeds meer organisaties vertalen ondoorzichtige maatregelen naar eenvoudige vragensets. Met periodieke self-assessments worden steekproeven uitgevoerd als onderdeel van het dagelijkse werk. Dat scheelt tijd en zorgt automatisch voor meer bewustwording met een positief effect op de verbeterinspanning.

2.      Vraag proactief om feedback van alle stakeholders: intern én extern

Door medewerkers te stimuleren om proactief dingen die (bijna) fout gaan te melden, krijg je zicht op je verbeterpotentieel. Luister ook naar feedback van klanten, partners en leveranciers. Zo weet je zeker dat je voldoende inzicht hebt in welke zaken er beter kunnen in je organisatie.

3.      Krijg inzicht in oorzaken die verbetering behoeven

Je kunt risico’s alleen proactief beheersen als de oorzaken worden aangepakt. Kijk naar welke oorzaken het meest (kunnen) voorkomen, tref maatregelen en toets de effectiviteit op de werkvloer met self-assessments.

4.      Word elke dag een beetje beter!

Als je bovenstaande stappen volgt, heb je continu een compleet beeld van wat er beter kan in je organisatie. Gebruik de non-conformities (afwijkingen, incidenten, klachten, etc.) als input voor je structurele verbeteringen. Dan hoort ‘brandjes blussen’ voorgoed tot het verleden en ben je ‘in control’.